11 Aralık 2009 Cuma

Haliç Metro Geçişi Köprüsü çelik ayakları Şubat'ta dikilmeye başlanacak



Haliç metro geçiş köprüsünün inşaatında kullanılacak 50 boru kazıktan 13’ü gece Haliç'e indirildi. Şubat ayında tamamlanacak sevkıyattan sonra köprü inşaatı başlayacak. Metro inşa edilen köprüyle Unkapanı’na ulaşacak. Oradan kazısı bitmiş olan tünelle devam edecek metro hattı, Şehzadebaşı, Aksaray istikametinden Yenikapı’ya ulaşarak burada Marmaray ile entegre olacak.

Haliç Metro Geçişi Köprüsünde ilk adım dün gece atıldı




http://www.ibb.gov.tr/tr-TR/Pages/Haber.aspx?NewsID=17918

Haliç Metro Köprüsü inşaatında ilk adım atıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, metroyu Haliç’ten geçirerek Yenikapı’ya uzatıyor. Metro Geçiş Köprüsü’nün inşaatında kullanılacak platform ve boru kazıklar, gece bir gemiyle Haliç’e getirildi.

İstanbul Metrosu’nun en önemli geçiş güzergahlarından Haliç Metro Geçiş Köprüsü için gece yarısı önemli bir adım atıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin köprü inşaatında kullanılmak üzere Norveç’te imal ettirilen platform ve çelik boru kazıklar, Normed isimli gemiyle Haliç’e getirildi.

Galata Köprüsü, gece 01.00-05.00 saatleri arasında araç trafiğine kapatıldı ve köprünün inşasında kullanılan çelik malzemeleri taşıyan Normed isimli büyük gemi, Galata Köprüsü’nden sorunsuz geçerek Perşembe Pazarı yakınlarına demirledi. Geminin ve dubaların geçişi esnasında köprüyü kullanacak sürücülerin daha önce yapılan uyarılarla Atatürk yada Haliç köprülerine yönlendirilmeleri nedeniyle trafik sorunu da yaşanmadı.

Haliç metro geçiş köprüsünün inşaatında kullanılacak 50 boru kazıktan 13’ü gece Haliç'e indirildi. Şubat ayında tamamlanacak sevkıyattan sonra köprü inşaatı başlayacak. Metro inşa edilen köprüyle Unkapanı’na ulaşacak. Oradan kazısı bitmiş olan tünelle devam edecek metro hattı, Şehzadebaşı, Vezneciler istikametinden Yenikapı’ya ulaşarak burada Marmaray ile entegre olacak.

10 Aralık 2009 Perşembe

Haliç Metro Geçişi Köprüsü çelik ayakları bu gece gemi ile Unkapanı'na geliyor.




Haliç Metro Köprüsü inşaatında ilk adım bu gece
Açıklama : İstanbul Metrosu’nun en önemli geçiş güzergahlarından olan Haliç köprüsü için bu gece yarısı önemli bir adım atılıyor.

Köprü inşaatında kullanmak üzere Norveç’te imal ettirilen platform ve çelik boru kazıklar Haliç’e getirilerek inşaat aşamasının ilk adımı atılıyor.

Haliç Metro geçiş köprüsünün inşaatlarında kullanılacak 50 adet boru kazıktan 13 tanesi bu gece Haliç’e indirilecek. Şubat ayında tamamlanacak olan sevkiyattan sonra köprü inşaatı başlayacak.

Tarih: 10 Aralık’ı 11 Aralık’a bağlayan gece
Saat : 01.00-05.00 arası (muhtemelen saat 02.00’da)
Yer : Haliç Köprüsü Unkapanı Köprüsü arası

8 Aralık 2009 Salı

Adapazarı-Karasu Limanı Demiryolu Hattı 2010'da ihaleye çıkıyor.


Limanlar İç Anadolu'ya Bağlanacak


Batı Karadeniz limanları, 'Adapazarı-Bartın Demiryolu Projesi' ile İç Anadolu'ya bağlanacak. Projenin ilk etabı olan Adapazarı-Karasu arası için 2010'da ihaleye çıkılacak. Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Adapazarı-Karasu-Akçakoca-Ereğli-Zonguldak-Bartın arasında yapılması planlanan demiryolunun uzunluğu yaklaşık 300 kilometre olacak.

'Adapazarı-Bartın Demiryolu Projesi' ile Bartın, Zonguldak Filyos, Ereğli ve Karasu limanlarının yanı sıra Türkiye'nin en önemli ağır sanayilerinden Ereğli ve Karabük Demir Çelik fabrikalarının, Adapazarı üzerinden demiryolu ağına bağlantısı sağlanacak. Ağırlıklı olarak yük taşımacılığı yapılması öngörülen hat, batıdan Ankara-İstanbul demiryolu hattına, doğudan ise Zonguldak-Çankırı-Kayseri demiryolu hattına bağlanacak. Böylece, söz konusu limanlardan ve fabrikalardan çıkan yükler, demiryolu ile Türkiye'nin dört bir yanına taşınabilecek.

'Adapazarı-Bartın Demiryolu Projesi'nin hizmete girmesinin ardından, Marmara bölgesindeki limanlardaki yoğunluğun bir kısmının Batı Karadeniz limanlarına kaydırılması da planlanıyor.

2010'da ihaleye çıkacak

Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürlüğü, projenin ilk etabı olan Adapazarı-Karasu arasındaki 57 kilometrelik bölümün yapım ihalesi için gerekli olan proje çalışmalarını tamamladı.

Yatırım programında da yer alan Adapazarı-Karasu arasındaki hattın yapımı için gelecek yıl ihaleye çıkılması ve ihale sürecinin tamamlanmasının ardından aynı yıl içinde inşaat çalışmalarına başlanması planlanıyor. Adapazarı-Karasu arasında yapımı planlanan hattın yatırım bedeli 250 milyon dolar olarak belirlendi. Projenin ikinci etabını oluşturan Karasu-Bartın arası için de çalışmalarını sürdüren DLH Genel Müdürlüğü, projenin tamamının 7 yılda tamamlanmasını öngörüyor.

Adapazarı-Karasu arasında yapımı planlanan demiryolu hattı, Adapazarı kent merkezinin güneyinden, Sakarya Nehri'nin yaklaşık 50 metre doğusundan, Bekirpaşa Belediyesi Pirahmetler mevkiinde D-100 karayolunun hemen güneyinden başlayıp, nehre paralel 15 kilometre sürecek. Söz konusu hat, Poyrazlar Gölü yakınlarında viyadükle nehri geçip, batıdan 10 kilometre boyunca nehirle paralel sürdükten sonra, ikinci bir viyadükle nehrin doğusuna geçerek Karasu istasyonuna ulaşacak.

www.yapi.com.tr

6 Aralık 2009 Pazar

Marmaray Yenikapı İstasyonu 14 m Derinlikte ve 2 Katlı



foto: milliyet.com.tr

Yenikapı Aktarma Merkezi Metro-Marmaray Yolcu Geçişleri





Marmaray'a bağlanacak Haliç Metro Köprüsü 16 ayda tamamlanacak.




Koruma Kurulu’nun tam 12 yıl sonra onay verdiği köprünün yaratıcısı Mimar Hakan Kıran, “Haliç ve Boğaz üzerinde inşa edilen köprülerin tamamı kütlesel bir yığın gibi duruyor. Haliç’te 16 ayda tamamlanacak köprüde teknoloji ve mimari bir arada. Burası, İstanbul’da ilk kez kablo sisteminin kullanıldığı ve dünyaca ünlü etüt merkezlerinde deprem ve rüzgar deneylerinden geçirilmiş bir köprü olacak” diyor.

Türkiye ve Avrupa’da yaratıcı tasarımlara imza atan mimar Hakan Kıran şu sıralar “Haliç Metro Geçiş Tüneli”ne başlamanın heyecanını yaşıyor. Ünlü mimar, 12 yıldır üzerinde çalıştıkları ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından ihalesi İtalyan Astaldi ve Türk Gülermak ortaklığına verilen köprünün mimari açıdan büyük bir yenilik olduğunu söylüyor.

Kıran “Haliç ve Boğaz üzerinde inşa edilen köprülerin tamamı kütlesel bir yığın gibi duruyor. Şimdiye kadar modern teknoloji ile mimarlığın birleşimini Haliç’te kullanamaya cesaret eden olmadı” diyerek 2005 yılında İBB Kurulu’nca onaylanan projenin aynı zamanda bir restorasyon çalışması olduğunu da vurguluyor.

Projesinin 1990 yılında Haliç üzerinden geçecek metro güzergahının belli olmasından bu yana onaylanan tek Haliç Köprüsü projesi olduğunu belirten Hakan Kıran hazırlık aşamasını şöyle anlatıyor:

“Bizim projemizin zemin etüd, mühendislik ve depreme dayanıklılık gibi çalışmalarına yurt içi ve yurt dışından aralarında Prof. Dr. Ergun Toğrol, Dr. Michel Virlogeux, Prof. Dr. Erhan Karaesmen ve Prof. Dr. Erdoğan Uzdiger’in de olduğu çok sayıda uzman katıldı. Proje esnasında viyadükler, Tarihi Yarımada’nın dokusunun ve Ceneviz duvarlarının korunması gibi birçok konu tüm koruma kurullarından destek görerek geçti. Tarihi Yarımada’nın içerisinde Bizans, Ceneviz, Venedik ve Osmanlı mimarisiyle izlerini bırakmış. Sıra bizde. Biz de tarihi dokuyu bozmadık. Sadece 6 ahşap binanın yeri değiştirildi. Yüzyılımıza özgü ve estetik bir eseri kalıcı bırakmak istedik. Bu proje sanat, bilim, tarih ve mimarlığın birleşimini ortaya koyuyor.”

Çok ayaklı köprüler Haliç’in doğal görünümünü bozuyor


Mimar Hakan Kıran köprünün teknik özelliklerini şöyle sıralıyor: “Haliç’teki diğer köprülere bakarsak Galata Köprüsü kütlesel bir demir yığını gibi duruyor. Demirden kuleleri olan ve zemin ve kaya etütleri iyi yapılmadığı için açılıp kapanmada zorlanan bir köprü. Demir ayaklar üzerinde duruyor ancak Haliç’in zemininin kaygan olduğu ve fay hattı üzerinde olduğu unutulmuş. Ayaklı köprü sistemi Haliç üzerinde çok pahalı riskli bir yöntemdir. Unkapanı Köprüsü de dubalar üzerinde durduğu için Haliç’in biyolojik su sirkülasyonunu bile engelleyen ve Haliç’in kendi kendisini temizlemesine engel olan bir yapı. Atatürk geçişi de onlarca metre boyunca sık aralıklarla oturtulmuş ayakları dolayısıyla bir geçit gibi duruyor. Bu yapılara onay verilmiş ve bu yapı tarzı artık bizim anlayışımız olmuş. Bizim projemizdeki köprü çok yenilikçi ancak Mimar Sinan da dönemine göre çok yenilikçi yapılar yaratmıştı. Haliç için en doğrusu; en az ayak üzerine oturtulmuş, köprünün ana gövdesinin ağırlıklarını kablolarla bu ayaklara bağlayarak dengeleme yöntemiyle yapılacak bir köprüydü. Çok ayaklı köprüler Haliç’in doğal görünümünü bozup bir nevi duvar görünümü verir ve denizin görünümünü engeller.


Tarihi Yarımada’nın manzarası 360 derece izlenebilecek

Halıç Metro Geçiş Tüneli’nin iki ayak üzerinde kablo sistemiyle dengelendiğini söyleyen Mimar Kıran, “Deniz zemininden yüksekliği 55 metre, viyadüklerle beraber uzunluğu 960 metre, yaya yolu 3 metre genişliğinde ve tren geçiş yolu 13 metre olan bir köprü yarattık. Bu köprü sayesinde; Haliç’in denizi, Tarihi Yarımada’daki tüm mimari eserler görülüyor. Çelik konstrüksiyon üzerinde kurulan köprünün demir kazıkları yurt dışında yapıldı ve Aralık başında Türkiye’ye gelip inşasına başlanacak. Köprünün ayaklarının ucundaki çelik kılıflı kazıkları Haliç’e sabitlenecek. Yapının tüm rüzgar ve deprem testleri Fransız SYSTRA, ABD’li Hardesty &Hanover, Alman POYRY ve Avusturyalı VCE-WEICON ve FCP firmalarına yaptırıldı” diyor.

Üstü camla kaplı köprüden balık da tutulacak

Hakan Kıran, Küçükpazar ve Azapkapı arasında yer alacak olan Haliç Metro Geçiş Tüneli’nin yapımına 6 ay önce başlandığını belirtiyor. Kıran köprünün Küçük Pazar noktasındaki viyadük üzerinde yer alan bölümünün açılır-kapanır özelliğine dikkat çekiyor: “16 ay sonra 146 milyon Euro’ya mal olan bu proje bitmiş olacak. Üzerinde bir metro durağı yer alacak. Bu köprünün aynı zamanda yaya yürüyüş alanı da olacak. Köprünün yanı kapalı ancak üstleri açık özel bir camla kapatılacak. Bu cam kesinlikle yansıma bile yapmıyor. Haliç denizinin doğal sirkülasyonu da sağlanacağı için balıkçılar daha rahat balık tutabilecekler.”

http://pazarvatan.gazetevatan.com/haberdetay.asp?hkat=1&hid=14710

5 Aralık 2009 Cumartesi

Yenikapı Transfer Merkezi İnşaatı Teknik Bilgiler

Yenikapı Transfer Merkezi İnşaatı

Marmaray 1. Etap (Kazlıçeşme-Söğütlüçeşme) Kronolojisi



1-Ocak 2010: Üsküdar'daki TBM'in tüp tünele ulaşması (Ayrılıkçeşme-Üsküdar arasının tamamlanması)

2-Eylül 2010: Yenikapı'daki TBM'in Sirkeci İstasyonu'na ulaşması

3-Nisan 2011: TBM'in Sarayburnu'ndaki tüp tünele ulaşması

Yenikapı-Sirkeci İstasyonu arası 3.076 m Uzunluğunda




-YENİKAPI-SİRKECİ HATTI-

Marmaray Projesi kapsamında bir transfer merkezi olarak planlanan Yenikapı bölgesinde aç-kapa istasyon yapısı için kazı çalışmaları 2004'te başlamış, ancak ortaya çıkan tarihi buluntular üzerine arkeolojik kazılar yapılmıştı.

Kazıların tamamlanmasının ardından makineli kazı ile en doğuda tünel delgi çalışmalarının başlayacağı 117.50 kotlarına ulaşılarak, TBM2 ve TBM3 olarak adlandırılan tünel delme makinelerinin montajı yapıldı.

Tünel Delme Makinesi olan (TBM) Japon şirketi Hitachi Zosen tarafından üretilen TBM, Türkiye'de ilk defa bu projede kullanılıyor.

Avrupa yakasında Yenikapı-Sirkeci İstasyonu-Batırma tüpü istikametini oluşturan TBM2 hattı 3048.7 metre ve TBM3 hattı 3076.1 metre olup toplamda ise 6124.8 metreden oluşan iki ayrı delme tünelden oluşuyor. Tünel çalışmaları kapsamında 296.500 metreküp kazı yapılacak. Güvenlik için iki paralel ana tünel boyunca her 200 metrede bir yaya geçiş tüneli inşa edilecek, böylece acil bir durumda yolcular bir tünelden diğerine güvenle geçilebilecek. Kaplanan tünelin çapı ise 7.04 metreden oluşuyor.

Bugün kazısına başlanan TBM, projede kullanılan benzer 5 adet TBM'den biri olan TBM3. TBM3 Sirkeci istasyonuna ulaşıp doğu ucuna taşındıktan sonra 934 metre daha kazı yapacak ve batırma tüpe bağlanacak.

Yenikapı-Sirkeci güzergahında, TBM2 tünel delme makinesinin montajı ise ileri tarihlerde yapılacak.

Marmaray 1. Etap (Kazlıçeşme-Söğütlüçeşme) 2011'de Tamamlanacak




-BAKAN YILDIRIM TARİH VERDİ-

Bir gazetecinin ''Tünel kazma makineleri ne zaman Sirkeci'ye ulaşacak ve Marmaray ne zaman hizmete girecek'' sorusuna Bakan Yıldırım, tünellerin 2011'in ilk yarısında, denizdeki tüple birleşmiş olacağını anlattı. Yıldırım, herhangi bir aksilik olmaması halinde 2011'in Nisan veya Mayıs ayında kazıların tamamen bitmiş olacağını kaydetti.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:

''Toplam 20 kilometre tüneli, yerin altında yapmış olacağız. Buna tabii denizdeki tünelleri de ilave etmemiz gerekiyor. Proje iki kısımdan oluşuyor. 1. bölümü Kazlıçeşme'den girip Söğütlüçeşme'den çıkan tamamen yer altında deniz altında iki tane tüp tünel bileşimi ve Söğütlüçeşme'den Gebze'ye Anadolu yakasında, Avrupa yakasında ise Kazlıçeşme'den Halkalı'ya kadar olan bölüm. Projenin resmen bitişi 29 Ekim 2013. Ama tünellerin açılması, içerideki elektrik, sinyal ve donatım işleri çok daha önceden başlamış olacak. Kısmen de birinci kısmı tamamlamış olacağız. Aslında bu proje, 2009'un sonunda bitecekti. Ancak arkeolojik kazılar nedeniyle uzadı. Projenin iş akışı kısmında bir sorun yok. Gerek Yenikapı'da, gerek Üsküdar'da, gerek Sirkeci'deki terminallerde arkeologların kontrolünde elle açıldı. İğneyle kuyu kazmak gibi bir şey. Bu tarihimize, İstanbul'un geçmişine kültürüne olan hassasiyetimizi de bir anlamda gösteriyor. Ama ne yazık ki iki iş birbiriyle çelişiyor. Bir yandan insanlar bu projenin bitmesini, İstanbul'un toplu taşıma sorununu rahatlamasını bekliyor, bir yandan da kentin 8500 yıllık tarihinin ortaya çıkması da uzun vadede kentin kültürel zenginliğine bir zenginlik daha da katacak. Burada bir hassasiyeti muhafaza ettik ve gecikmeyi göze aldık. Tabii ki fiyat artışını da etkiliyor.''

Artık önlerini daha net görebildiklerini, bundan sonraki işlerin tamamen kontrollerinde olduğunu ve arkeolojik kazı çalışmasının da hemen hemen bittiğini belirten Bakan Yıldırım, ''Önemli bir şey kalmadı. İşimizi geciktirecek dış faktörler tamamen ortadan kalktı diyebiliriz. İstanbul'un tarihini değiştiren bir projenin altında arkadaşlarım ve yüklenicilerle birlikte imzamın olması bizim için büyük gurur ve şereftir'' dedi.

Yenikapı'dan yola çıkan TBM; Eylül 2010'da Sirkeci İstasyonu'na Nisan 2011'de Sarayburnu'ndaki Tüpe Ulaşacak




-BAKAN YILDIRIM TARİH VERDİ-

Bir gazetecinin ''Tünel kazma makineleri ne zaman Sirkeci'ye ulaşacak ve Marmaray ne zaman hizmete girecek'' sorusuna Bakan Yıldırım, tünellerin 2011'in ilk yarısında, denizdeki tüple birleşmiş olacağını anlattı. Yıldırım, herhangi bir aksilik olmaması halinde 2011'in Nisan veya Mayıs ayında kazıların tamamen bitmiş olacağını kaydetti.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:

''Toplam 20 kilometre tüneli, yerin altında yapmış olacağız. Buna tabii denizdeki tünelleri de ilave etmemiz gerekiyor. Proje iki kısımdan oluşuyor. 1. bölümü Kazlıçeşme'den girip Söğütlüçeşme'den çıkan tamamen yer altında deniz altında iki tane tüp tünel bileşimi ve Söğütlüçeşme'den Gebze'ye Anadolu yakasında, Avrupa yakasında ise Kazlıçeşme'den Halkalı'ya kadar olan bölüm. Projenin resmen bitişi 29 Ekim 2013. Ama tünellerin açılması, içerideki elektrik, sinyal ve donatım işleri çok daha önceden başlamış olacak. Kısmen de birinci kısmı tamamlamış olacağız. Aslında bu proje, 2009'un sonunda bitecekti. Ancak arkeolojik kazılar nedeniyle uzadı. Projenin iş akışı kısmında bir sorun yok. Gerek Yenikapı'da, gerek Üsküdar'da, gerek Sirkeci'deki terminallerde arkeologların kontrolünde elle açıldı. İğneyle kuyu kazmak gibi bir şey. Bu tarihimize, İstanbul'un geçmişine kültürüne olan hassasiyetimizi de bir anlamda gösteriyor. Ama ne yazık ki iki iş birbiriyle çelişiyor. Bir yandan insanlar bu projenin bitmesini, İstanbul'un toplu taşıma sorununu rahatlamasını bekliyor, bir yandan da kentin 8500 yıllık tarihinin ortaya çıkması da uzun vadede kentin kültürel zenginliğine bir zenginlik daha da katacak. Burada bir hassasiyeti muhafaza ettik ve gecikmeyi göze aldık. Tabii ki fiyat artışını da etkiliyor.''

Artık önlerini daha net görebildiklerini, bundan sonraki işlerin tamamen kontrollerinde olduğunu ve arkeolojik kazı çalışmasının da hemen hemen bittiğini belirten Bakan Yıldırım, ''Önemli bir şey kalmadı. İşimizi geciktirecek dış faktörler tamamen ortadan kalktı diyebiliriz. İstanbul'un tarihini değiştiren bir projenin altında arkadaşlarım ve yüklenicilerle birlikte imzamın olması bizim için büyük gurur ve şereftir'' dedi.

Bir gazetecinin ''Şantiye'deki işçilerden zaman zaman paralarının ödenmediği yönünde şikayetler geliyor'' sözleri üzerine Bakan Yıldırım, bu konuda yanlış anlaşılmanın olduğunu anlattı.

Projeyi yürüten firmanın, bugüne kadar gerek çalışanlarına gerekse idareye karşı taahhütlerinin yerine getirilmesinde hiç sıkıntı yaşamadıklarını dile getiren Yıldırım, bir defa taşeron işçilerin ücretlerinin geç ödenmesinden kaynaklanan bir durumun yaşandığını, bunun da önemli olmadığını kaydetti.

Bir gazetecinin ''Banliyö hatlarının yenilenmesi söz konusu. Seferler duracak. Tarihi belli oldu mu?'' sorusuna Bakan Yıldırım, şöyle yanıt verdi:

''Hayır. Bununla ilgili olarak yüklenici firma, Devlet Demir Yolları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi birlikte çalışıyor. 18 ay minimum kapatılması gerekiyor. Kapatma esnasında vatandaşlarımızın banliyö hatlarından yararlanmasının, hangi alternatif taşımalarla en az sıkıntısız şekilde sağlanacağı yönünde çalışmalar var. Çalışmalar henüz tamamlanmadı. Takvime göre kapatma tarihi de belirlenir.''

Konuşmanın ardından Bakan Yıldırım, Marmaray Projesi'nin Koordinatörü Japon Hidomi Ohmi ile bir süre sohbet ederek, şakalaştı. Bakan Yıldırım, şantiyedeki çalışan işçilerle de tokalaştı.

Marmaray Projesi bitiş tarihi: 29 Ekim 2013




-BAKAN YILDIRIM TARİH VERDİ-

Bir gazetecinin ''Tünel kazma makineleri ne zaman Sirkeci'ye ulaşacak ve Marmaray ne zaman hizmete girecek'' sorusuna Bakan Yıldırım, tünellerin 2011'in ilk yarısında, denizdeki tüple birleşmiş olacağını anlattı. Yıldırım, herhangi bir aksilik olmaması halinde 2011'in Nisan veya Mayıs ayında kazıların tamamen bitmiş olacağını kaydetti.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:

''Toplam 20 kilometre tüneli, yerin altında yapmış olacağız. Buna tabii denizdeki tünelleri de ilave etmemiz gerekiyor. Proje iki kısımdan oluşuyor. 1. bölümü Kazlıçeşme'den girip Söğütlüçeşme'den çıkan tamamen yer altında deniz altında iki tane tüp tünel bileşimi ve Söğütlüçeşme'den Gebze'ye Anadolu yakasında, Avrupa yakasında ise Kazlıçeşme'den Halkalı'ya kadar olan bölüm. Projenin resmen bitişi 29 Ekim 2013. Ama tünellerin açılması, içerideki elektrik, sinyal ve donatım işleri çok daha önceden başlamış olacak. Kısmen de birinci kısmı tamamlamış olacağız. Aslında bu proje, 2009'un sonunda bitecekti. Ancak arkeolojik kazılar nedeniyle uzadı. Projenin iş akışı kısmında bir sorun yok. Gerek Yenikapı'da, gerek Üsküdar'da, gerek Sirkeci'deki terminallerde arkeologların kontrolünde elle açıldı. İğneyle kuyu kazmak gibi bir şey. Bu tarihimize, İstanbul'un geçmişine kültürüne olan hassasiyetimizi de bir anlamda gösteriyor. Ama ne yazık ki iki iş birbiriyle çelişiyor. Bir yandan insanlar bu projenin bitmesini, İstanbul'un toplu taşıma sorununu rahatlamasını bekliyor, bir yandan da kentin 8500 yıllık tarihinin ortaya çıkması da uzun vadede kentin kültürel zenginliğine bir zenginlik daha da katacak. Burada bir hassasiyeti muhafaza ettik ve gecikmeyi göze aldık. Tabii ki fiyat artışını da etkiliyor.''

Artık önlerini daha net görebildiklerini, bundan sonraki işlerin tamamen kontrollerinde olduğunu ve arkeolojik kazı çalışmasının da hemen hemen bittiğini belirten Bakan Yıldırım, ''Önemli bir şey kalmadı. İşimizi geciktirecek dış faktörler tamamen ortadan kalktı diyebiliriz. İstanbul'un tarihini değiştiren bir projenin altında arkadaşlarım ve yüklenicilerle birlikte imzamın olması bizim için büyük gurur ve şereftir'' dedi.

Bir gazetecinin ''Şantiye'deki işçilerden zaman zaman paralarının ödenmediği yönünde şikayetler geliyor'' sözleri üzerine Bakan Yıldırım, bu konuda yanlış anlaşılmanın olduğunu anlattı.

Projeyi yürüten firmanın, bugüne kadar gerek çalışanlarına gerekse idareye karşı taahhütlerinin yerine getirilmesinde hiç sıkıntı yaşamadıklarını dile getiren Yıldırım, bir defa taşeron işçilerin ücretlerinin geç ödenmesinden kaynaklanan bir durumun yaşandığını, bunun da önemli olmadığını kaydetti.

Bir gazetecinin ''Banliyö hatlarının yenilenmesi söz konusu. Seferler duracak. Tarihi belli oldu mu?'' sorusuna Bakan Yıldırım, şöyle yanıt verdi:

''Hayır. Bununla ilgili olarak yüklenici firma, Devlet Demir Yolları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi birlikte çalışıyor. 18 ay minimum kapatılması gerekiyor. Kapatma esnasında vatandaşlarımızın banliyö hatlarından yararlanmasının, hangi alternatif taşımalarla en az sıkıntısız şekilde sağlanacağı yönünde çalışmalar var. Çalışmalar henüz tamamlanmadı. Takvime göre kapatma tarihi de belirlenir.''

Konuşmanın ardından Bakan Yıldırım, Marmaray Projesi'nin Koordinatörü Japon Hidomi Ohmi ile bir süre sohbet ederek, şakalaştı. Bakan Yıldırım, şantiyedeki çalışan işçilerle de tokalaştı.

Marmaray Yenikapı'da tünel kazıları başladı



Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 5 yıldır devam eden arkeolojik kazılar nedeniyle yeni başlayacak olan Marmaray Projesi Yenikapı-Sirkeci hattındaki TBM ile tünel delme işlemini başlattı.

Yenikapı bölgesinde, yerin 14 metre altındaki şantiyede düzenlenen törende, TBM delme aracına binen Bakan Yıldırım, butona basarak ilk tünel kazma işlemini yaptı.

Binali Yıldırım, şantiye çalışmalarıyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, bugün Marmaray Projesi'nde çok önemli bir etabı başlattıklarını belirtti.

İçinde bulunulan yerin Yenikapı transfer merkezi olduğunu belirten Yıldırım, bu merkezden Sirkeci istikametine iki adet tünel delme makinesinden ilkinin bugün çalışmaya başladığını kaydetti. Bakan Yıldırım, sağ bölmedeki ikinci makinenin ise bugün çalışmaya başlayan makine 100 metre ilerledikten sonra devreye gireceğini, güvenlik için ikisinin aynı anda çalışmasının uygun görülmediğini aktardı.

Yenikapı terminali transfer merkezini, çok uzun zamandan bu yana, yani 2004'te kazmaya başladıklarını ifade eden Bakan Yıldırım, 200 bin metreküp kazının yüzde 65'ini kazma kürekle yaptıklarını kaydetti.

Bölgedeki tarihi kalıntılara, arkeolojik kazılara herhangi bir zarar gelmemesi için bunu yaptıklarını, bu kazılar nedeniyle bu projede 4 yıl bir gecikme olduğunu söyleyen Bakan Yıldırım, şöyle dedi:

''Marmaray, İstanbul'un tıkanan damarlarını açan, toplu taşıma projesi olmaktan ziyadede İstanbul'un tarihini, kültürel zenginliklerini ortaya çıkaran bir arkeolojik proje olarak anılmaya başlandı. 'Arkeoloji şöleni' diyorlar sanat adamları. Bu bize 4 yıla mal oldu. Helal olsun. İstanbul'un toplu taşıma sorununu çözecek projenin aynı zamanda kentin tarihi zenginliklerini, 8500 yıl öncesine varan bir zaman diliminde ortaya çıkaracak olması İstanbullu olarak beni de mutlu ediyor. Heyecan duyuyoruz. Tek üzüntümüz bunun projeyi biraz geciktirerek, maliyeti de biraz artırmasıdır.''

21 Kasım 2009 Cumartesi

YHT Sincan-Esenkent arası test sürüşlerine haftaya başlıyor.



http://www.lojiport.com/news_detail.php?id=17551

15 kilometre uzunluğundaki demiryolunun, sinyal ve yol ölçüm testlerinin tamamlanmasının ardından, yıl sonuna kadar Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferlerine açılması planlanıyor.

TCDD Genel Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi kapsamında 2006 yılında yapımına başlanan Sincan-Esenkent etabının üst yapı çalışmaları tamamlandı. 15 kilometre uzunluğundaki hızlı tren hattında 14 alt ve üst geçit, 1 tünel ile 4 köprü ve viyadük inşa edildi. Mevcut konvansiyonel hatta paralel olarak inşa edilen hızlı demiryolu hattının sinyalizasyon işleri de tamamlandı.

TCDD Genel Müdürlüğü, gelecek hafta hatta sinyal ve yol ölçüm testlerini kapsayan deneme seferlerine başlayacak. Yaklaşık 1 ay sürmesi öngörülen deneme seferlerinin tamamlanmasının ardından, Sincan-Esenkent hattının yıl sonuna kadar YHT seferlerine açılması hedefleniyor.

ANKARA-ESKİŞEHİR 1 SAAT 5 DAKİKA OLACAK

Mevcut durumda, Eskişehir'den yola çıkan hızlı YHT, 206 kilometre uzunluğundaki Eskişehir-Esenkent arasında hızlı demiryolu hattından gidiyor. Esenkent-Sincan-Ankara arasında ise konvansiyonel hatta geçen YHT ile Ankara-Eskişehir arasındaki seyahat, toplam 1 saat 27 dakikada tamamlanıyor.

Esenkent-Sincan arasındaki hattın seferlere açılmasından sonra Eskişehir-Sincan arasında hızlı demiryolundan sefer yapılacak ve hızlı trenler Sincan-Ankara arasında konvansiyonel hatta geçecek. Böylece, Ankara-Eskişehir arasındaki YHT ile seyahat süresi yaklaşık 6 dakika kısalacak.

Sincan-Ankara arasındaki hızlı tren hattı ise gelecek yıl ihalesine çıkılması amaçlanan “Başkent Ray Projesi” kapsamında inşa edilecek. Başkent Ray Projesi kapsamında 24 kilometrelik Ankara-Sincan hattında, Ankara-Behiçbey arasındaki 4 yol 6 yola, Behiçbey-Sincan arasındaki 3 yol ise 5 yola çıkartılacak.

Böylece Ankara-Eskişehir arasındaki YHT ile seyahat süresi, Ankara-Sincan etabı ile yapımı devam eden Eskişehir Gar Geçişi Projesi'nin 2011 yılında tamamlanmasıyla 1 saat 5 dakikaya inecek.

17 Kasım 2009 Salı

Hızlı Tren İnşaatında çöken tünelin (Tünel 26-Başköy) güzergahı değiştirildi.

Sayın İlgili;

İlgi: 26/09/2009 tarih ve 26158 sayılı, başvurunuz.

Toplam tünel sayısı: 36

Tünel 36 Bozüyük 4100m.
Tünel 35 Bozüyük 3225m.
Tünel 34 Bozüyük 2238m.
Tünel 33 Bozüyük 259m.
Tünel 32 Bozüyük 263m.
Tünel 29 Pazaryeri yol ayrımı 520m.
Tünel 28 Karaköy 210m.
Tünel 27 Demirköy 561m.
Tünel 26 Başköy 5374m.
Tünel 24 Başköy 2199m.
Tünel 23 Küplü 624m.
Tünel 22 Küplü 991m.
Tünel 14 Selimiye köyü 1180m.
Tünel 13 Büyükyenice köyü 3580
Tünel 12 Kızılöz köyü 1310m.
Tünel 11 Ciciler köyü 300m.
Tünel 10 Ciciler köyü 140m.
Güzergah Doğançay-Sapanca arasındaki yarıçapı 3500 metreden küçük olan kurpların ortadan kaldırılması için nispeten daha kısa olan alternatif bir güzergah düsünülmekte olup henuz kesinleşmemiştir.
Arifiye köseköy arısında proje henüz kesinleşmedigi için çalışmalara başlanmamıştır. Sapanca gölünün küzeyinden gecen bir güzergah ise düşünülmemektedir.

Başköy'de bulunan tünel 26 olarak isimlendirilen 5374 m uzunlugundaki tünelimizin güzergahı degiş tirilmiştir. Güzergah dagın hareketi sebebi ile 150m ötelenerek daha saglam bir zemine tasınmıştır.
Bilgilerinize rica ederim.

8 Kasım 2009 Pazar

2. TBM Bu Hafta Üsküdar İstasyonu'na Ulaşacak

Marmaray kazılarında Ayrılıkçeşme'den Üsküdar'a doğru kazı yapan TBM'lerden 2. si de Üsküdar İstasyonuna ulaşıyor. Gayri resmi edindiğim bilgiye göre 2 hafta sonra istasyonda olacak. Yani Kasım ayı başında.

Sanırım burada 1 ay kadar bakımı yapılıp tüpe doğru kazmaya başlayacak. Tüpe kazı işlemi 780 m. Aralık yada Ocak ayında başlaması muhtemel kazı da tüpe ulaşmak için çok hassas bir çalışma yapılacak. Eylül 2010 gibi tüp ile kara bağlantısının 2. si sağlanmış olacak.

1. TBM; tüpe doğru 200 m kazmıştı. Mart 2010'da tüp ile buluşacak.

11 Ekim 2009 Pazar

Bu hafta Yedikule kazıları tekrar başlıyor.

Marmaray projesinde 2 sene önce başlayan Yedikule-Yenikapı tünel kazıları, güzergah üzerinde bulunan sağlam olmayan binaların etkilenemsi nedeniyle durdurulmuştu. Durdurulan kazılar bu hafta tekrar başlayacak. Kazıların 1.5 sene sürmesi bekleniyor.

15 Ekim perşembe günü başlaması bekleniyor.

Ankara-İstanbul Hızlı Tren Projesi İnönü-Köseköy Etabı İnşaatları








9 Ekim 2009 Cuma

Yedikule-Yenikapı tünelleri kazısı 15 Ekim'de tekrar başlıyor.

Sayın İlgili;

İlgi: 26/09/2009 tarih ve 26158 sayılı, başvurunuz.


Bölge Müdürlüğümüze gönderilen ilgi dilekçenizde talep edilen bilgiler aşağıda verilmiştir.

Yüklenicinin bildirdiği programa göre Yedikule-Yenikapı arasında yapılacak olan tünel kazısı 15 Ekim itibariyle yeniden başlatılacaktır.

Bilgilerinizi rica ederim.

Binaların etkilenmemesi için güzergahın banliyö hattının tam altına, denize doğru kaydırıldığı söyleniyor.

Marmaray'da önemli bir aşama: Yenikapı'da TBM (Tünel Delme Makinesi) montajı başladı



Bakanlığa bilgi edinme yoluyla sormuştum. Cevap verdiler:

Sayın;

İlgi: 26/09/2009 tarih ve 26158 sayılı, başvurunuz.

Bölge Müdürlüğümüze gönderilen ilgi dilekçenizde talep edilen bilgiler aşağıda verilmiştir.

1-) Yenikapı-Sirkeci arasında tünel kazısı yapacak olan TBM2 ve 3 (Tünel Delme Makinesi) için makineli kazı 15 Eylül itibariyle tamamlanmış olup, makinelerinin kurulacağı bölgede temel yapılarak TBM?lerin montajına başlanmıştır. Montaj işlemi tamamlandıktan sonra tünel kazısına başlanacaktır. Aynı zamanda çamur bulamacı ve pasa ayrıştırma tesislerinin kurulması tamamlanmıştır.

2-) Diğer başlık konusu

3-) Sirkeci istasyonunda toplam yapılacak kazı miktarı 124.640 m³ olup, bugüne kadar toplam kazının % 22?si tamamlanmıştır.
Sirkeci Doğu Havalandırma Şaftında arkeolojik kazı çalışmalarına devam edilmektedir. Sirkeci Doğu Acil Kaçış Şaftı ve Sirkeci Batı Havalandırma Şaftında kazı çalışmaları tamamlanmıştır.

4-) Marmaray Projesi üç ana sözleşme ve Müşavirlik sözleşmesinden oluşmakta olup, Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi, Tüneller ve İstasyonlar İnşaatı (Sözleşme BC1) işinin sözleşme bedeli 86.823.610.000 Japon Yeni olup, bugüne kadar %58,02?lik kısmı, Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı Banliyö Hatlarının İyileştirilmesi; İnşaat, Elektrik ve Mekanik Sistemler (Sözleşme CR1) işinin sözleşme bedeli 815.049.200 Avro olup, bugüne kadar %13,33?lük kısmı, Demiryolu Araçları İmali (Sözleşme CR 2) işinin ise sözleşme bedeli 543.416.259 Avro olup, bugüne kadar %20?lik kısmı ödenmiştir.

5-)Bakanlığımızca yapılan değerlendirmeye göre projenin 2013 sonunda bitirilmesi hedeflenmektedir.

6-) Bölge Müdürlüğümüz kuruluş amacı halen yapımı devam etmekte olan Marmaray Projesinin yürütülmesini sağlamaktır. Öneri projeler ile Şehirlerarası trenler ve Yüksek Hızlı Tren Projesi ile ilgili konular Bölge Müdürlüğümüz yetki sınırları içerisinde olmayıp bu konularda ilgili kurumlardan bilgi alınması gerekmektedir.
Bilgi edinme başvurunuzda talep edilen kroki, plan ve haritalar Bölge Müdürlüğümüze gelinmesi halinde incelenebilir.

Bilgilerinizi rica ederim.

http://wowturkey.com/t.php?p=/tr347/Meftuni_Goruntu016.jpg

Resimde TBM'leri monte edecek vinçler görülüyor. Bu da haberimizi doğruluyor.